vineri, 26 februarie 2010

Nicolae Grigorescu prezentat lumii de elevii Grupului Şcolar Voievodul Mircea din Târgovişte

















































Joi, 25 februarie 2010, Grupul Şcolar "Voievodul Mircea" din Târgovişte a fost gazda unei reuniuni de idei şi de excelentă punere în practică, într-o comuniune perfectă elevi - cadre didactice, în cadrul celui de-al doilea proiect "Comenius" la care această unitate de învîţământ participă. De această dată arta plastică este cea care cucereşte inimile participanţilor la proiect, atfel încât fiecare ţară participantă se mândreşte cu câte un mare pictor. Echipa de proiect de la "Voievodul Mircea" (alcătuită din: Mirela Mortici - coordonator, Mioara Aldescu - director Grup Şcolar, Alexandra Coman, Simona Zepişi, Veronica Oprea şi Florina Ungureanu - membri) l-a ales pe dâmboviţeanul Nicolae Grigorescu să reprezinte România. O expoziţie cu replici ale tablourilor lui Nicolae Grigorescu realizate de elevii de la Voievodul Mircea", un concurs de cunoştinţe despre viaţa şi activitatea remarcabilului pictor, precum şi un indeit şi foarte interesant concurs de dechizări în personaje ale tablourilor maestrului au fost ingredientele acestei întâlniri. Concursul de cunoştinţe a îmbinat în mod armonios şi spectaculor detaliile din biografia lui Nicolae Grigorescu cu cunoştinţele de engleză (întrebările fiind formulate în această limbă). Locul I a fost ocupat de Andra Sitaru, locul II de Carmen Dimeci, iar locul III i-a revenit Roxanei Dumitru. La concursul de dechizări podiumul a arătat astfel : I - Roxana Dumitru, II - Cătălina Palaş şi III - Ramona Vasile. Mai bine de o sută de elevi, părinţi şi cadre didactice au participat efectiv la întâlnirea culturală din amfiteatrul Grupului Şcolar "Voievodul Mircea" , iar atmosfera a fost caldă, de prietenie.

Alăturat vă oferim mai multe detalii despre acest proiect.
OUR HISTORY THROUGH THE PAINTING
PROIECT DE PARTENERIAT MULTILATERAL COMENIUS


Ca urmare a numeroaselor beneficii pe care le poate aduce un proiect de parteneriat internaţional (deschidere spre performanţele, inovaţiile şi dimensiunile europene în sistemul de practici educaţionale, consolidarea învăţării limbilor străine, progres în dezvoltarea cetăţeniei active europene bazate pe înţelegere, respect şi toleranţă, dezvoltarea de noi metode de predare-învăţare evaluare, valorificarea creativităţii, imaginaţiei şi talentului elevilor, dezvoltarea atitudinii de cooperare elev-elev şi profesor-elev, dezvoltarea capacităţii de comunicare, cunoaşterea sistemului educaţional din Europa, introducerea dimensiunii europene la nivelul şcolii), la Grupul Şcolar „Voievodul Mircea” Târgovişte, în perioada 2009-2011 se deruleazǎ al doilea Proiect de Parteneriat Multilateral Comenius, intitulat „Our history through the painting” ( predecesorul sau este Proiectul de Parteneriat Multilateral Comenius „ Preventing drug addiction is everybody’s problem” având ca ţări partenere: Turcia, Spania, Lituania si Polonia, şcoala coordonatoare fiind şcoala noastră). Ambele proiecte sunt susţinute prin fonduri europene.
Şcolile partenere în noul proiect sunt din ţǎrile: Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi România. Coordonatoarea proiectului este şcoala din Spania, din Alcudete de le Jara.
Şcolile partenere în acest proiect îşi propun sǎ facǎ şcoala mai atractivǎ pentru elevi, creând noi situaţii şi contexte în care aceştia sǎ înveţe. Acest poiect are ca obiectiv studierea Istoriei Artei Europene din secolele XVIII şi XIX. Se va studia câte un pictor din fiecare ţarǎ din diferite perspective (istorie, ştiinţǎ, etc...) şi raportat la fiecare nivel de studiu din fiecare şcoalǎ: de la grǎdiniţǎ pânǎ la liceu.
Cu acest proiect se doreşte ca elevii din fiecare şcoalǎ participantǎ sǎ-şi îmbogǎţeascǎ cunoştinţele culturale, artistice şi istorice, folosind informaţiile oferite de ţǎrile partenere. Cultura şi diferitele tradiţii ale acestor ţǎri vor fi expuse elevilor prin intermediul picturii. De asemenea, sistemele educaţionale ale ţǎrilor participante vor fi studiate şi comparate.
Fiecare şcoalǎ partenerǎ va face cunoscutǎ o figurǎ reprezentativǎ a picturii europene din secolele XVIII-XIX. Dacǎ echipa din Spania îşi propune sǎ promoveze figura lui Francisco de Goya, echipa din România, de la Grupul Şcolar „Voievodul Mircea” va promova figura pictorului Nicolae Grigorescu, nǎscut în satul Pitaru din judeţul nostru.
Elevii vor studia operele realizate de acest pictor, precum şi istoria perioadei în care acesta a trǎit. Profesorii vor elabora materiale didactice pentru a le folosi în activitatea de la clasǎ. De asemenea,vor fi implicaţi şi pǎrinţii elevilor în aceste activitǎţi ale proiectului, precum şi alte instituţii ale comunitǎţii locale: Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa, Universitatea Valahia, Primǎria, Muzeul de Artǎ,etc.
În perioada 8octombrie-14octombrie se va desfăşura prima reuniune de proiect în Spania, la care vor lua parte doi profesori din echipa de proiect a României şi unde se vor discuta detalii referitoare la implementarea acestuia.
Resonsabil de proiect,
Mortici Mirela
Grupul Şcolar „Voievodul Mircea” Târgovişte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu